July 21, 2009

Защо е толкова трудно да се върнем на Луната?

категория Космос — Tags: , , — Илия Илиев @ 3:44 pm

Lunar baseПреди 40 години двама американци стъпиха за пръв път на Луната. Днес НАСА се опитва да повтори този подвиг с програмата „Съзвездие” -  амбициозен проект за завръщането на човек на Луната до 2020.

С програмата Аполо, НАСА успя да качи човек на Луната за осем години – от речта на Кенеди през 1961 до кацането на Аполо 11 на Луната през 1969. Когато астронавтите от „Съзвездие” кацнат на Луната през 2020 ще са минали 16 години от старта на програмата през 2004 г. Защо се получава така?

Първо, целта този път е значително по-голяма в сравнение с ерата Аполо. Това казва директорът на изследователската програма на НАСА, Джон Олсън. „Това което планираме е много повече от забиването на един флаг и оставането на няколко стъпки в реголита. Ние се целим в постоянно човешко присъствие на Луната”.

Ares 1Астронавтите от „Съзвездие” ще провеждат многомесечни мисии. Те ще имат нужда от нови инструменти и технологии, които да помогнат за тяхното продължително пребиваване на Луната. Наред с новите инструменти и екипировка, НАСА трябва да построи космически кораб, който да транспортира всички тези екипировки и припаси.

Сегашните ракети и космически совалки на НАСА не са способни да преодолеят ниска земна орбита, за да достигнат Луната с нужното оборудване. Така, че не могат да бъдат използвани за целите на бъдещите експедиции.

Джеф Хенли, мениджър на програмата „Съзвездие” казва: „По времето на Аполо имахме ракетите Сатурн 5. Те имаха нужното количество енергия, за да изстреляме разумно количество товар в извън земна орбита. След края на програмата ние пенсионирахме тези ракети и в момента не разполагаме с никакъв хардуер, който може да свърши тази работа”.

В момента НАСА разработва нови ракети, наречени Арес I и Арес V. Те ще бъдат гръбнака на бъдещите мисии до Луната. Това ще бъдат по-големи и по-високи ракети от Сатурн 5 и ще могат да изнасят в орбита чувствително по-големи тонажи.

„Ние искаме да построим по-мощни, но в същия момент и по-евтини и сигурни ракети- добавя Хенли- Това не е никак лека задача”.

080929-apollo-orion-02И за капак, новият хардуер на „Съзвездие” трябва да е предвиден и за по-далечни мисии. Пътешествията до Луната ще бъдат основна тестова площадка за подготовката на астронавти и за разработването на методи и технологии, които да се приложат в едно бъдещо пътешествие до Марс.

Инженерните проблеми за завръщането на човек на Луната не са малко, но според повечето експерти главният проблем пред програмата „Съзвездие” са парите. До този момент НАСА е похарчила близо 35 милиарда долара, за да построи Орион и Арес I.

„Технологиите, които използваме са достъпни, но главният проблем пред нас е липсата на финансиране. Американците не са готови да заделят много пари за космоса.” добавя Хенли.

По времето на мисиите Аполо, бюджетът на НАСА беше почти 5% от федералния бюджет (за сравнение в момента бюджетът на НАСА е по-малко от един процент). Тогава американците чувстваха, че разходите за Аполо са оправдани. Имаше едно непреодолимо чувство за заплаха от страна на Съветския съюз.

Космическата надпревара беше от национално значение. Днес някои хора се питат има ли смисъл да се влагат толкова пари, за да се изпращат хора, вместо да се използват евтините роботизирани мисии.

Според НАСА обаче има достатъчно основателни причини да се завърнем на Луната. Освен чисто човешката тръпка от изследването на космоса, хората ще научат много от техническа и научна гледна точка. Новите открития, които „Съзвездие” ще доведе ще бъдат прилагани и на Земята. Например напредъка във високоефективните батерии, енергийните системи, както и затворения цикъл на животоподдържащите системи и климатичния контрол.

„Въпреки фискалните предизвикателства и трудните времена, които изпитваме в момента, ние имаме нужда да направим това, поради икономическите ползи, заради положителния отзвук сред хората и обществото и в името на науката- казва Олсон- Тази цел си заслужава”.

2 Коментари »

  1. Знаете ли, че може никога да не е имало полет до луната, а да е просто *Холивудска продикция*, но това е само твърдение. Аз съм на 11 години от град София.

    Коментар от Андреа Рангелова — October 8, 2009 @ 3:02 pm

  2. Защо тогава наскоро бяха снимани останки от мисиите на Луната? Или и тези снимки са измама?
    Кацали са и още как.

    Коментар от Илия Илиев — October 9, 2009 @ 10:16 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Остави коментар