Биоматериал помага за възстановяването на мозъчна тъкан

В свое изследване, професора по биоинженерство Нинг Жанг, успешно демонстрира нов биоматериал, който подпомага възстановяването на мозъчна тъкан. Материалът е съставен от синтетични и естествени източници и наподобява хидрогел. Той се инжектира в зоната на травмата и действа като хранителен материал за произвежданите от пациента стволови клетки, като по този начин подпомага и насочва техния растеж.

В друг свой труд Жанг демонстрира и метод за възстановяване на пълната кръвоносна система в увреденото място, като предварителна стъпка в процеса на лечение.

„Благодарение на войните в Ирак и Афганистан, мозъчните наранявания достигнаха огромен брой. Това изследване адресира този проблем, както и травми получени при катастрофи, падане и други”, казва професор Жанг. „Успешните резултатите които видяхме при опитните мишки са първи по вида си. Реално нашият подход може да се нарече биоинженерство”.

Жанг предвижда че тази процедура може да бъде готова за тестове върху хора в рамките на три години. Досегашните подходи за лечение на мозъчни сътресения и травми бяха с ограничен успех и надеждите са че тази терапия скоро ще стане реалност.

Изследването на Жанг е спонсорирано от Военото министерство на САЩ със субсидия от 220 хил. долара.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *