Нискокалоричните диети водят до по-дълъг живот

Да хапнете втори десерт по време на празниците, може би не е най-добрата стратегия за дълъг и здравословен живот, казват изследователи от Университета Алабама в Бирмингам. Учените демонстрираха по какъв начин нискокалоричните диети, особено тези с по-малко глюкоза, помагат на клетките ни да живеят по-дълго.

Тяхното откритие бе публикувано в онлайн списанието „The FASEB”. Учените се надяват, че то ще доведе до алтернативен подход към превенцията на рак и удължаване на продължителността на живота.

„Надеждата ни е, че това откритие ще генерира нови открития за същия ефект, само че при различните типове клетки. Когато съберем достатъчно информация, ще можем да произведем медикаменти които ще адресират директно този проблем. Целта ни е удължаването на човешкия живот и намаляването на риска от рак и други болести свързани със старостта”, казва професор Тригви Толефсбол, участник в изследването.

За експериментите си, учените използваха нормални човешки клетки от черен дроб, както и преканцерогенни (в начален стадии на рак) клетки. И двете култури клетки бяха подложени на нискокалорични диети при еднакви условия. Оказа се че при ниски нива на глюкоза в хранителната течност на клетките, нормалните клетки живеят по-дълго, а много от преканцерогенните клетки умират. Активността на гените свързани с определянето на нивото на теломеразата (ензим, който удължава живота на клетките) бе значително по-висока, а на гена р16, които намалява техния растеж, по-ниска.

„Западната наука е много близо до разработването на фармацефтичен способ за борба със староста”, казва Джералд Уайзмън, редактор на онлайн списанието „The FASEB”. „Това откритие само потвърждава, че сме на прав път. Целта е краен продукт, който ще ни дари с по-дълъг и здравословен живот”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *